Hvad er Filippinsk kampsport?
Filippinsk kampsport, eller Filipino Martial Arts (FMA), omfatter en række kampsystemer som har sine rødder i Filippinerne.
FMA inkluderer både teknikker med og uden våben.

Hvad karakteriserer filippinsk kampsport?
Våbenbaseret træning
FMA har sit udgangspunkt i våbentræning. Der anvendes typisk stokke, kaldet baston, knive, som f.eks. balisong eller karambit, og forskellige typer af sværd. Træningsmetoder, kampteknikker, og benarbejde overføres til ubevæbnet kamp.
Empty Hand Combat
Ud over våbenarbejde inkluderer FMA også ubevæbnet kamp. Slag, spark, låse, stranguleringer, kast og fejninger er integreret i systemerne.
Præcision og effektivitet
Angreb er ikke altid flotte og spektakulære, men har en praktisk og anvendelig tilgang formål baseret i præcision og effektivitet.
Fodarbejde
FMA lægger stor vægt på bevægelse og fodarbejde for at skabe bedre vinkler for angreb og forsvar. Dette giver udøveren mulighed for at undgå angreb og samtidig placere sig optimalt til at angribe.
Dynamisk kampsport med historisk og kulturel baggrund
FMA har en rig historie, der går tilbage til Filippinernes pre-koloniale æra. Systemerne har udviklet sig gennem årene, gennem kolonisering, besættelser, og verdenskrige, hvor FMA blev påvirket af europæiske og asiatiske kampsystemer. FMA har i de senere år haft indflydelse på vestlige kampsport, såsom vestlig boksning og MMA.
Hvad er kali så?
Kali, Eskrima og Arnis er tre navne, der ofte bruges om filippinske kampsystemer, og de refererer generelt til de samme grundlæggende systemer, men med nogle forskelle i betoning og historisk kontekst. I praksis bruges de ofte synonymt, men kan referere til forskellige traditioner eller stilarter afhængigt af region og træner.
Begrebet Kali har sine rødder i de filippinske sprog og kan skrives som (“ᜃᜎᜒ” på baybayin). Kali symbol symbolisere en traditionel og kulturspecifik tilgang.
Ordene Arnis og Eskrima kommer derimod fra det spanske sprog. I Kilos anvender vi derfor betegnelsen Kali, for at ære de oprindelige rødder.
Kampsport og børn
Kali er særligt godt for børn af flere grunde:
Fysisk udvikling
Træningen styrker børn både fysisk og mentalt, forbedrer koordination, balance og fleksibilitet.
Kognitiv udvikling
Studier viser at Kali er med til at udvikle og styrke kognitive egenskaber.
Selvforsvar
Kali lærer børn praktiske selvforsvarsteknikker, der kan øge deres selvtillid og sikkerhed.
Disciplin og selvkontrol
Hos Kilos har vi fokus disciplin og selvkontrol, som er grundlæggende for at kunne udøve Kali, sammen med andre.
Sjov og engagement
Hos Kilos har vi fokus på læring og udvikling, samtidigt med at vi har det sjovt. Der er fokus på lege, spil og musik, som en del af træningen.